Aserbaidžaani vanasõnad ja tarkuseterad

Siin on mõned Aserbaidžaani vanasõnad ja tarkuseterad, mis peegeldavad selle rahva kultuuri ja elutarkusi:

  1. “Kes maapinnal töötab, see taevast leiba leiab.” – Töö ja pingutus maa peal toovad õnnistusi ja elatusallikaid.
  2. “Kui on sõprust, on ka teed.” – Sõprus on oluline ja aitab leida lahendusi igas olukorras, isegi raskustes.
  3. “Mida rohkem tead, seda vähem räägid.” – Tõelised teadmised viivad tihti vaiksemaks ja tagasihoidlikumaks olemiseni.
  4. “Vesi ei seisa, kui teel on mäed.” – See vanasõna räägib elujõust ja sellest, et vesi (või elu) leiab alati tee edasi, hoolimata takistustest.
  5. “Tark inimene ei kaota, isegi kui ta annab ära.” – Targal inimesel on midagi väärtuslikku, mida ei saa kaotada, isegi kui ta jagab oma vara või teadmisi.
  6. “Ka kass on tiiger oma kodus.” – Isegi kõige väiksemad ja tagasihoidlikumad võivad olla enesekindlad ja tugevad omaenda territooriumil või kodus.
  7. “Kes teab, kus kukkus, teab ka, kus tõusta.” – Inimene, kes on teadlik oma vigadest ja kukkumistest, oskab neist õppida ja leida lahenduse.
  8. “Ära paku piima sellele, kes ei joo teedki.” – See vanasõna õpetab mitte kulutama oma ressursse või energiat neile, kes neid ei hinda või ei taha vastu võtta.
  9. “Sõber on see, kes ütleb sulle tõtt, mitte see, kes alati sinuga nõustub.” – Tõeline sõber on see, kes julgeb öelda tõtt, isegi kui see ei ole meeldiv kuulda.
  10. “See, kes kardab mesilasi, ei saa mett maitsta.” – Elus tuleb olla julge ja võtta riske, et saada midagi väärtuslikku või saavutada edu.

Need vanasõnad väljendavad Aserbaidžaani rahva tarkust, rõhutades sõpruse, töö ja teadmiste olulisust, samuti julgust ja enesekindlust elu väljakutsete ees.

Ostukorv