Filipiinide vanasõnad

Siin on mõned Filipiinide vanasõnad (sageli nimetatakse ka “salawikain”), mis peegeldavad selle rahva kultuuri ja elutarkusi:

  1. “Ang hindi marunong lumingon sa pinanggalingan ay hindi makararating sa paroroonan.”“Kes ei vaata tagasi oma juurtele, ei jõua oma sihtkohta.” – See vanasõna rõhutab tähtsust mäletada ja austada oma päritolu ja juuri, et saavutada edu tulevikus.
  2. “Kapag may itinanim, may aanihin.”“Kui külvad, siis ka lõikad.” – Töökus ja pingutused toovad lõpuks tulemusi. Kui töötad kõvasti, saad lõpuks ka tasu.
  3. “Ang hindi lumingon sa pinanggalingan ay hindi makararating sa paroroonan.”“See, kes ei vaata tagasi, kust ta tuli, ei jõua sinna, kuhu ta läheb.” – Oluline on olla tänulik ja teadlik oma minevikust, sest see mõjutab sinu tulevikku.
  4. “Pagkahaba-haba man ng prusisyon, sa simbahan din ang tuloy.”“Kui pikk protsessioon ka poleks, jõuab see alati kirikusse.” – Sõltumata sellest, kui kaua asjad aega võtavad, jõuavad need lõpuks oma loomulikku sihtkohta.
  5. “Kung may tiyaga, may nilaga.”“Kui oled kannatlik, saad suppi.” – Kannatlikkus ja püsivus toovad lõpuks tulemusi ja tasu.
  6. “Ang buhay ay parang gulong: minsang nasa ibabaw, minsang nasa ilalim.”“Elu on nagu ratas: kord oled üleval, kord all.” – Elu on täis tõuse ja mõõnasid, ning me peame olema valmis kohanema mõlemaga.
  7. “Ang taong nagigipit, sa patalim kumakapit.”“Kui inimene on hädas, haarab ta isegi noa terast.” – Hädasolukorras võib inimene teha asju, mida ta tavaliselt ei teeks, sest tal pole teist valikut.
  8. “Ubos-ubos biyaya, bukas nakatunganga.”“Kui kulutad kõik oma varud täna, jääd homme tühjade kätega.” – Rasketele aegadele mõeldes tuleb olla säästlik ja ettevaatlik, et mitte kõike korraga ära kulutada.
  9. “Walang humawak ng matagal na mag-aapoy.”“Keegi ei saa pikalt hoida põlevat asja.” – Probleemid ja raskused ei kesta igavesti; lõpuks leiab lahendus.
  10. “Daig ng maagap ang masipag.”“Kiire on parem kui töökas.” – Kiire ja õigeaegne tegutsemine on tihti väärtuslikum kui lihtsalt töökus, sest õige ajastus võib olla edu võti.

Need Filipiinide vanasõnad rõhutavad töökuse, kannatlikkuse ja oma juurte austamise tähtsust. Nad räägivad ka elus olevatest muutustest ja vajadusest olla valmis raskusteks, kuid samas keskenduda tulevikule ning tarkadele otsustele.

Ostukorv