Afganistani vanasõnad ja tarkuseterad

 

Siin on mõned Afganistani vanasõnad ja tarkuseterad, mis peegeldavad selle rahva kultuuri, elutarkusi ja väärtusi:

  1. “Kannatlikkus on kibedus, kuid selle viljad on magusad.” – Kannatlikkust hinnatakse Afganistani kultuuris kõrgelt, sest see toob pikas perspektiivis positiivseid tulemusi.
  2. “Kui sa ei suuda lõviks saada, siis ära võitle tiigriga.” – See vanasõna hoiatab ettevaatamatute ja riskantsete valikute eest, kutsudes üles mõtlema enne tegutsemist.
  3. “Koer, kes haugub, ei hammusta.” – Inimesed, kes teevad palju kära või on agressiivsed sõnades, ei pruugi alati reaalselt kahju teha.
  4. “Võitleja on see, kes püsti jääb, mitte see, kes alustab.” – Tõeline tugevus on vastupidavuses ja sihikindluses, mitte alguses näidatud entusiasm.
  5. “Kivide all võib olla kulda.” – Isegi kõige raskemates või näiliselt väärtusetutes olukordades võib peituda midagi väärtuslikku.
  6. “Tee, mida sa kardad, on sageli see, mis viib sind sinna, kuhu sa pead minema.” – Hirmudest ülesaamine võib viia suurte saavutusteni ja aidata avastada õiget teed.
  7. “Kui sa kiirustad, saad toore pirni.” – Kannatlikkus ja õige ajastus on elus hädavajalikud; kiirustamine toob ebatäiuslikke tulemusi.
  8. “Pea hoiab keha püsti, süda hoiab inimese püsti.” – Füüsilise jõu kõrval on sama oluline ka emotsionaalne tugevus ja südamega elamine.
  9. “Kalliskivi ei kaota oma väärtust, isegi kui see on mudas.” – Tõeline väärtus ei kao, sõltumata välistest tingimustest või ajutistest raskustest.
  10. “Hundid karjuvad kooris, aga igaüks hammustab üksi.” – Ühiselt võib kõlama jääda ühehäälne agressioon, kuid kui tuleb tegutsema hakata, teeb igaüks oma otsuse iseseisvalt.

Need vanasõnad peegeldavad Afganistani pikaajalist elutarkust, vastupidavust ja sügavat tunnetust elust, mis on kujunenud välja nii mägise maastiku kui ka ajalooliste raskuste kaudu.

Ostukorv