Nõuanded naistele

Emadus on suurim vastutus maailmas.

Emadus on suur kunst ja seda on vaja õppida. Alustuseks sooviksin sulle anda mõningaid nõuandeid.

Esiteks, ära kunagi suhtu lapsesse kui sinu omandis olevasse asjasse. Last ei saa omastada. Ta tuleb siia ilma tänu sulle, kuid ei kuulu sulle. Jumal kasutas sind instrumendina, vahendina, kuid laps pole sinu omand. Armasta teda, kuid ära omasta teda kunagi.

Kui laps muutub ema omandiks, siis muutub ta elu õnnetuks. Sa purustad ta isiksuse ja muudad ta lihtsalt esemeks. Omada võib vaid eset: maja, autot, mitte inimest.

Teiseks, suhtu lapsesse nii nagu sa suhtud täiskasvanusse. Ära pea teda taipamatuks. Suhtu lapsesse sügava austusega. Jumal valis sinu peremeheks. Jumal sisenes sinusse külalisena. Last austada ei ole lihtne. Väga kerge on teda alavääristada, kuna ta on abitu.

Lapsesse tuleb suhtuda suure austusega nagu täiskasvanutessegi. Kui sa austad last, siis ei pressi ta sulle oma vaateid peale. Ära püüa talle midagi sisendada. Anna talle lihtsalt vabadus, vabadus tunnetada maailma. Aita tal muutuda enesekindlamaks selles tunnetamises, kuid ära ütle talle liikumise suunda ette. Anna talle energiat, taga talle kaitse ja ohutus – see on kõik, mida ta vajab. Las laps tunnetab ise maailma, sinust kaugemal olles.

On selge, et vabadus ei välista vigu. Emal on raske mõista, et andes lapsele vabaduse, anname sellega kaasa ka õiguse vigu teha. Lapsel peab olema õigus teha midagi halvasti, ebaõigesti. Aita lapsel saada teadlikuks, arukaks, kuid ära käsuta teda, kuna neid käske niikuinii ei täideta ning lastest kasvavad teesklejad.

Kolmandaks, ära kuula moraali, religiooni ega kultuuri – kuula loodust. Kõik on hea, mis on loomulik, isegi kui see tekitab raskusi ja sekeldusi. Nende põhjus on selles, et sind ennast ei kasvatatud kooskõlas loodusega. Vanemad kasvatasid sind nagu oskasid, kuid see kasvatus ei olnud tõeline kunst ega armastus. Kõik toimus juhuslikult. Ära korda vanu vigu!

Las kõige eest hoolitseb loodus. Sina oled vajalik vaid selleks, et looduse poolt antu ilmsiks tuleks. Nii et armasta, austa, aita – mitte last segades.

Neljandaks, kui tuleb ilma laps, siis ei sünni mitte ainult tema- see on vaid protsessi üks osa, uuesti sünnib ka ema, uuesti sünnid ka sina. Laps mõjutab sind väga. Ta rikastab sind. Sa muutud teiseks inimeseks.

✒️Osho (Bagvana Shri Radshnisha)

Ostukorv