Seitse maailmaimet

Oscar Wilde on kord öelnud: “Maailma tõeline salapära on nähtav, mitte nähtamatu.”

Kord koolitunnis palus õpetaja õpilastel koostada nimekiri seitsmest maailmaimest. Õpilased asusid hoogsalt kirjutama, tuues välja kuulsad ehitised ja loodusimed, nagu Egiptuse püramiidid, Taj Mahal, Grand Canyon, Panama kanal, Empire State Building, Püha Peetruse basiilika ja Hiina müür. Need on ehitised ja loodusvaated, mis on oma suuruse ja iluga hämmastanud inimesi sajandeid.

Kui kõik olid oma nimekirjad lõpetanud ja esitanud, märkas õpetaja, et üks õpilane, väike tüdruk, oli endiselt sügavalt mõttesse vajunud. Ta ei olnud veel oma tööd lõpetanud ja näis, nagu oleks ta segaduses. Õpetaja küsis temalt, kas tal on oma nimekirja koostamisega raskusi.

Tüdruk tõstis pilgu ja ütles vaikselt: “Jah, natuke. Ma ei suuda valida, sest neid on nii palju.” Tüdruku vastus üllatas õpetajat ja ta palus tüdrukul oma nimekirja ette lugeda, et ehk klass saab aidata.

Tüdruk hingas sügavalt sisse ja hakkas loetlema: “Ma arvan, et maailma seitse imet on: et näha, kuulda, puudutada, maitsta, tunda, naerda ja armastada.”

Klassituba jäi hetkega vaikseks. Õpilased, kes olid seni mõelnud suurtele ja võimsatele inimeste loodud imedele, mõistsid äkitselt, et tüdruk oli esile toonud midagi palju sügavamat ja tähendusrikkamat. Tüdruku nimekiri ei sisaldanud hiiglaslikke monumente ega keerukaid ehitisi, vaid lihtsaid, kuid hindamatuid kogemusi ja tundeid, mida me kõik igapäevaselt kogeme.

Walt Streightiff on öelnud: “Lapse silmis pole mitte seitse, vaid seitse miljonit maailmaimet.“ Tüdruku nimekiri tuletas meelde, et elu tõelised imed ei peitu füüsilistes struktuurides ega kunstlikes saavutustes, vaid lihtsates asjades, mida me sageli peame enesestmõistetavaks. Nägemine, kuulmine, puudutamine, maitsmine, tundmine, naermine ja armastamine on asjad, mis annavad meie elule tõelise tähenduse ja sügavuse.

Õpetaja naeratas ja kogu klass jäi mõtlikuks. Tüdruku vastus oli lihtsalt, kuid sügavalt meelde tuletanud, et tõelised imed on need, mis võimaldavad meil kogeda ja mõista maailma meie ümber. Need on kingitused, mida ei saa osta ega käsitsi valmistada, kuid mis on meie elus hindamatud.💙🖤🤍

Ostukorv