ANDESTAMISE PROTSESS

Jack Kornfield ütleb, et enamikule inimestele on andestamine protsess. Kui teid on sügavalt haavatud, võib andeksandmistöö kesta aastaid. See läbib mitu staadiumi – südamevalu, raev, kurbus, hirm ja segadus- ja lõpuks kui lasete endal tunda seda valu, mida kannate, muutub see vaastavaks südamekergenduseks. Te näete, et andestamine on peamiselt teie enda kasuks, see on viis, kuidas minevikuvalust lahti saada.

Teile haiget teinud inimese saatus, olgu ta siis surnud või elus, ei loe sugugi nii palju kui see, mida teie oma südames kannate. Ja kui annate andeks endale oma süü pärast, selle halva pärast, mida olete teinud endale või teistele, on protsess sama.

Andeksandmine on kõige võimsam ja kõikehaaravam, kui see avardub kolmes suunas:

*palute andeks nendelt, kellele olete haiget teinud;

*annate andeks endale;

*annate nendeks nendele, kes teile haiget tegid.

Istuge mugavalt ja hingake aeglaselt. Lõdvestage vaim ja keha. Võib-olla soovite kujutleda, et hingate sisse ja välja läbi oma rinna keskme.

Pöörake oma tähelepanu mis tahes mälestustele või elualadele, mille puhul teie ei andestanud või teile ei antud andeks. Saage teadlikuks kaasnevatest tunnetest, kõigest, mis ei lasknud andestada, ja kõigist mineviku valu ja meelepaha jäänustest. Laske lihtsal sel kogemusel kanduda läbi oma teadvuse, andmata mingeid hinnanguid. Kui olete valmis, alustage andeksandmise protsessi.

Andestus teistelt

Tunnistage endale, et olete teistele haiget teinud. Laske mälestustel ja kujutluspiltidel nendest kordadel tulla oma teadvusse sel määral, et suudate neid taluda ilma neid pisendamata.

Pange tähele, et nendel kordadel olite tihti hirmunud, kaitseseisundis või segaduses. Pale vaja ennast oma vigade pärast hukka mõista, see ainult lisab hirmu ja kaitseseisundit. Olge avatud kahetsusele, mida te nüüd tunnete ja samuti võimalusele, et nüüd saate oma süü ja valu vabaks lasta. Korrake tasa ja aeglaselt mitu korda: “Palun andeks, palun andeks.”

 

Endale andestamine

Neal Donald Walsch on ütelnud: “Endale andestamine on see, et kõik andestused sealt algavadki”.

Me oleme kõik endale haiget teinud lugematul viisil, pisendanud ennast ja pannud piinlikku olukorda ning arvatavasti<kanname ikka veel palju valu endaga. Nüüd võite seda hakata vabaks laskma.

Teadvustage endale mälestused nendest kordadest, kui te ise endale haiget tegite. Kui need üles kerkivad, vaadake neid ja ennast armastavalt ja leebelt ning korrake mitu korda: !Ma annan endale andeks.”

 

Teistele andestamine

Meile kõigile on teised suuremal määral haiget teinud. Lisaks oleme ise kasvatanud neid solvumisi, püüdmata vabaneda oma pahameelest, sugedes südame ja otsides kättemaksu. Nüüd saate vana vimma ja enda tekitatud valu hakata maha jätma.

Hingake ikka aeglaselt ja sügavalt. Laske teadvuse mälestused nendest kordadest, kui te haiget saite. Võib-olla soovite alustada mõnest väiksemast vimmast, millest on kergem jagu saada. Vaadake, kas tunnete teile liiga teinud inimeses ära hirmu, tõrjeseisundi või segaduse, mis põhjustas tema solvava käitumise, Siis korrake mitu korda: “Ma annan sulle andeks.”

Mõnikord sulavad vanad solvumised niisuguse andestamise meditatsiooniga kiiresti. Sagedamini kaovad nad pikkamööda ja harjutust tuleb teha mitu korda või isegi palju kordi. Olge enda vastu leebe ja kannatlik. Kui leiate, et hakkate muutuma kärsituks ja ärritute enda peale, andke ka see andeks. Andestama ei saa sundida, aga andeksandmist saab harjutada.

Mahatma Gandhi on öelnud: “Andestamine on on ainult julgete inimeste tegu. Nõrgad ei tule sellega toime ja kannatavad seetõttu edasi“.

 

Vaimsuse põhitõed

Ostukorv